Inclusief Altena: Iedereen doet mee!

ChristenUnie (1080 x 540 px) (1).jpg
Hennie
Door Hennie Schermers op 15 maart 2024 om 20:17

Inclusief Altena: Iedereen doet mee!

De ChristenUnie diende vorig jaar samen met Progressief Altena een motie in waarbij ze het college opriep om echt werk te maken van de inclusieve samenleving. Deze motie werd toen raadsbreed aangenomen. Op 12 maart hadden we een avond die helemaal in het teken stond van deze inclusieve samenleving. Eerst hebben we aan den lijve ervaren wat het betekent om in een rolstoel te zitten, een visuele beperking te hebben of niet aangeboren hersenletsel.

Tijdens het rijden in een rolstoel door het gemeentehuis ontdekten we meteen al dat de balie waar je binnen komt veel te hoog is voor iemand in een rolstoel, dat een pasfoto maken onmogelijk is en dat het ook buiten op het parkeerterrein de gehandicaptenparkeerplaatsen veel te smal zijn. Genoeg verbeterpunten dus nog. Ook ervaarden we aan den lijve hoe het is om een visuele beperking of (een vorm van) niet-aangeboren hersenletsel te hebben. Ik vond het enorm leerzaam om met deze intro aan den lijve te ervaren voor welke drempels mensen met een beperking komen te staan.

Na deze energieke intro luisterden we naar een presentatie van de wethouder en ambtelijke ondersteuning over wat er al gebeurt op het gebied van inclusie. Naast raadsleden en burgerleden waren er ook allerlei maatschappelijke organisaties en burgers met een beperking uitgenodigd om samen mee te praten en na te denken over wat er nodig is om Altena nog meer inclusief te maken. Een belangrijke conclusie was dat er juist vanuit de betrokken doelgroepen zelf veel goede ideeën komen hoe Altena meer inclusief kan worden. Ik ontdekte dat de mensen die we soms ‘zwakkeren’ of ‘kwetsbaren’ noemen, met enorm veel inzet knokken om zo zelfstandig mogelijk te kunnen leven en volledig willen meedoen. Ik blijf me hier hard voor maken in de gemeenteraad, want iedereen moet kunnen meedoen in Altena!

Hennie Schermers

Labels: , ,